Hypertrofisk Kardiomyopati

Hypertrofisk Kardiomyopati er en genetisk sykdom som forekommer hos katter, hunder, griser og mennesker. Hvordan HCM nedarves er ikke fullstendig kartlagt. Siden 1970-tallet har det vært kjent at HCM er en vanlig årsak til hjertesvikt, blodpropper og tilfeller av plutselig død hos katter. En større studie er foretatt på Maine Coon katter i USA, som indikerer at HCM ser ut til å nedarves fra et enkelt dominant gen.

Et HCM diagnosert hjerte

HCM er karakterisert ved en unormal fortykkelse av hjertemuskelen, hovedsaklig øverst i venstre side av hjertet. På grunn av fortykkelsen av hjertemuskelen, blir hjertet mindre elastisk, noe som gjør at hjertet får vanskeligheter med å fylle seg. En annen konsekvens er at det blir mindre plass for blodgjennomstrømning i venstre hjertekammer, noe som gjør at mengden blod som blir pumpet rundt i kroppen per hjerteslag er mindre enn normalt. Den fortykkede hjertemuskelen kan forårsake turbulens i blodet, eller lekkasje i hjerteklaffene i venstre side av hjertet. Dette kan forårsake mislyd i hjertet, som kan høres med stetoskop under undersøkelse av en veterinær.

Katter med HCM kan få væske i eller rundt lungene, som kan skape pusteproblemer. Andre dyr kan være symptomfrie inntil de plutselig faller om døde, ofte grunnet en plutselig veldig alvorlig rytmeforstyrrelse i hjertet. Noen katter kan utvikle blodpropper som kan forårsake lammelse i bakbena.

HCM er ikke en medfødt defekt, men en sykdom som utvikler seg langsomt. Katter som har HCM viser sjelden tegn på dette før de er seks måneder gamle, og det kan ta mange år før man kan stille diagnosen. Derfor må man få katten undersøkt av spesialist ved flere anledninger, for å undersøke hjertet med ultralyd.

Den Svenske Maine Coon Katten utarbeidet et HCM helse-program som ble igangsatt 1.januar 2004. Alle raser er velkomne til å delta.

Et friskt hjerte


Finnes det en kur?

Dessverre kan ikke HCM kureres, men katter som har HCM kan behandles medisinelt. Avhengig av kattens symptomer og sykdommens stadium, kan beta-reseptor antagonister og/eller ACE-inhibitorer (acetylcholinesterase-inhibitorer) benyttes.

Hvordan utføres en HCM-test?

Katten blir undersøkt med ultralyd, hvor du kan se om det finnes unormale fortykkelser i hjertet, hvordan hjertet slår og også måle blodgjennomstrømmingen.

Undersøkelsen er smertefri og de aller fleste katter tolererer denne undersøkelsen bra. Hvis en katt skulle være urolig, må lette beroligende medisiner (sedativer) gis siden det er viktig for undersøkelsen at katten ligger stille på undersøkelsesbordet.

Noen ganger er det påkrevd å barbere bort pelsen på et lite sted der ultralydproben skal i kontakt med huden. På andre katter er det nok å bare spre pelsen på det aktuelle stedet. Ultralydapparatet må ha god kontakt med huden for å få frem et godt bilde, og gele blir brukt for å bedre denne kontakten. Undersøkelsen tar ca 30-40 minutter.

Klikk her for å lese mer om hvordan du går frem for å HCM-teste katten din.
Klikk her for å lese mer om test- og avls- anbefalingene vedrørende HCM.

Del denne siden