En kattunge fra et seriøst oppdrett (som vi liker å tenke på oss selv som) koster mye. Det koster mye mer enn det de som kjøper kattunge fra oss må betale. Grunnen til at det koster så mye er at det er mange kostnader i forbindelse med å drifte et oppdrett. Det koster blant annet å "låne/leie/kjøpe" avlshann, ta diverse tester av både mammapus og pappapus før parring, vaksinere kattunger, chippe kattunger, få helseattest til kattunger, stamtavle til kattunger, m.m. Og så er det mye kostnader i forbindelse med å delta på utstillinger i inn- og utland. Noe som er viktig i arbeidet med å skape den "perfekte" Sibirkatt. 

Og så er det jo store kostnader i de 14 ukene kattungene er i oppdrettet. I tillegg til nevnte utgifter til vaksinasjon o.l. hos veterinær, så kan man risikere å måtte ta ytterligere både 1 og 2 turer til dyrlegen utenom dette. Og det er jo ikke billig. I tillegg så skal jo kattungene ha både mat og toalettfasiliteter - de spiser som dyr og driter som..... Og så bruker vi naturligvis mange timer i uken på stell og sosialisering +++

Kort fortalt kan vi altså si at det å drive oppdrett, er ingen god "butikk" - i det hele tatt. Det er, økonomisk sett, et stort tapsprosjekt. Men det er greit, for vi gjør selvsagt ikke dette for å tjene penger. For oss er kattene våre både familiemedlemmer og hobby - og oppdrettet gjør at hobbyen vår er - litt mindre kostbar. Men ingen "butikk" altså.

Så å få frem en kattunge til levering koster mye. Men dere som kattungekjøpere betaler: 

En kattunge kjøpt hos NO*Fredtun koster kr. 14 000,-.

I denne prisen får dere en kjærlig og svært godt sosialisert kattunge. Kattungen selges med NRR kjøpskontrakt og stamtavle. Den har fått vaksinasjon, ormekur, helseattest og id-chip.

Uansett hvor dere bestemmer dere for å kjøpe kattunge, så er det viktig å vite at det finnes noen useriøse oppdrettere der ute. De fleste er gode og seriøse oppdrettere - men altså, også noen som på ymse vis er useriøs. Har du ikke inngående kjennskap til diverse oppdrettere, så kan det være vanskelig å vite hva som er hva. Eksempelvis finnes det både seriøse og useriøse som annonserer kattunger på finn.no. Hvordan kan du da finne ut av noe? Jo, du kan forhøre deg med flere enn 1 oppdretter. Spør alltid om kattungene kommer ferdig vaksinert, id-chippet og med helseattest og stamtavle (har ikke katten stamtavle, så er det ikke en rasekatt. Den kan selvsagt være like fin. Men stamtavlen er verdipapiret som viser at katten faktisk er en eks. Sibirkatt). Alle oppdrettere må være medlem i en katteklubb. Menneskene som sitter i styrer i slike klubber har som oftest mye kunnskap. Ring/mail og hør med dem. Eksempel på slike klubber er: VKK, Hansakatten, BERAK, Sunnmørskatten, Adelkatten og Østfoldkatten. Til slutt finnes det rasering for diverse rasekatter. En interesseorganisasjon for oppdrettere og/eller folk som eier, eller har interesse for, en type rasekatt. Her sitter det også mye kunnskap. Og de har som oftest god oversikt over oppdretter i egen rase. For Sibirkatt har vi Sibirkattens Venner (hvor vi er medlem) og Sibir- og Nevaringen. 

I tillegg til overnevnte om vaksinasjon, stamtavle, m.m. Så er det ytterligere en ting til som er viktig å vite om oppdretteren du kjøper kattunge fra. Hvordan/hvor mye jobber oppdretteren med sosialisering av kattungene? For å få et nytt familiemedlem som virkelig har lyst til å tilbringe tid med sin nye familie - så må den være godt sosialisert. Hva vil det si? Jo, det vil si at oppdretter må ha "jobbet" med alle kattungene hver dag. Jobbet med å løfte dem - holde dem (både når de har lyst og når de ikke har så lyst - de må lære å nyte det å bli kost med) - håndtere dem - børste dem o.l. Dette er ikke noe som kommer av seg selv. Dette er noe som krever mye tid, men som er svært viktig for at man skal få en katt som ønsker å være oppe i sofaen - ikke under. Vi, i NO*Fredtun, ser at det å bringe frem et kull med leveringsklare kattunger krever så mye innsats av oss, at det ikke er forsvarlig å ha mer enn 3-4 kull i året. Andre oppdrettere, ut i fra deres situasjon, gjør gjerne andre vurderinger. Men det er uansett viktig å forhøre seg om hvordan de enkelte jobber for å sosialisere kattungene. 

Ønsker dere å stå på venteliste? Eller har dere andre spørsmål? Ta kontakt på jarleviken@gmail.com eller 93433317.

Ønsker dere å reservere en kattunge så må dere betale kr. 4 000,- i depositum/delbetaling når kattungene er ca 5 uker (det er på dette tidspunktet kattunger velges til nye kattungeeiere - eller motsatt). Depositum/delbetaling betales ikke tilbake om kjøper senere går fra kjøpet. Det betales selvsagt tilbake hvis NO*Fredtun, av en eller annen grunn, ikke kan levere katten.

For de som har mulighet til å komme å besøke så kan dette skje når kattungene er 5-7 uker gammel. Vi legger ut bilder av kattungene på nettsiden vår hver uke/annenhver uke.

Del denne siden