Gode tips og ideer for din første utstilling

TA KONTAKT MED OSS, og vi vil hjelpe dere i gang. Den første utstillingen kan virke skremmende og forvirrende. Det føles som det er mye som skjer og at det er mye som skal holdes kontroll på. Forkortelser, rare regler, etc. Men ta det helt med ro, det er ikke så vanskelig som det kan virke og du vil fort komme inn i utstillingens gang - og husk at alle har en gang vært nybegynnere.
For å stille katt på utstilling, må du være medlem av en katteklubb tilknyttet NRR. Oversikt over klubber og utstillinger i Norge finner man på www.nrr.no 

Gjør før utstilling
Klipp kattens klør.
Bad katten før utstillingen (spør oss gjerne til råds).

Huskeliste til utstillingsdagen.
-Utstillerkort (sendes via e-post)
-Kvittering på betalt påmeldingsavgift
-Vaksinasjonskort/pass
-Stamtavle (taes med på utstillingen, men skal aldri taes med opp til dommerbordet, da det medfører diskvalifisering)

-Burpynt (dere kan få låne av oss. Hvis dere ser at utstilling er noe for dere, så anbefaler vi Sturdi utstillingsbur. Veldig lettvint og greit på utstilling.).
-Kattedo
-Mat/vannskåler
-Kattemat
-Kattesand
-Stelleutstyr til katten
-Feliway (om katten er urolig, kan det være lurt å spraye buret med Feliway)

-Stol til å sitte i, type campingstol
-Lesestoff (Kan bli litt ventetid)

Utstillingens gang
Vær tidlig ute, det kan bli kø.
Det første du skal, er gjennom en veterinærkontroll før du får entret utstillingshallen. Før veterinærkontrollen skal også vaksinasjonskort og stamtavle fremvises.
Husk at katten må ha de vaksiner den trenger, men siste vaksinasjon må være tatt senest 15 dager før utstillingen.
Etter veterinærkontrollen går du videre inn for å registrere katten din. Her viser du utstillerkort og kvittering på betalt utstillingsavgift, hvis det blir bedt om det. Her får du utdelt bur nr./nr. på katten. Du får også kjøpt utstillerkatalog. I denne katalogen finner du alle katter som stiller denne dagen deriblant din egen. Nummeret på katten din står foran kattens navn under kategori 2, semilanghår (for Sibirkatt)
Finn og pynt buret ditt. Hent vann, kattesand og fyll matskål med for.
Etter at katten er plassert i buret går du frem til dommerbordene og finner nr. på katten din slik at du vet hvilken dommer du skal opp til. Etter hvert som kattene er oppe til bedømming, vil numrene bli strøket over slik at du vil se når det nærmer seg din tur.
La aldri dommeren vente, stell katten din i god tid.

Så er det din tur!
Katten bæres opp til dommerbordet og plasseres foran dommeren. Flytt deg selv til siden av bordet slik at publikum får se bedømmingen. Ha mobilen avslått.
Snakk ikke til dommeren, før dommeren snakker til deg da dette kan forstyrre dommeren. Har du spørsmål, vent til bedømmingen er ferdig.
Etter bedømmingen får du beskjed om katten din skal komme tilbake for uttak av BIV (best i variant) og/eller nominering.
Blir katten tatt ut til å konkurrere om BIV, konkurrerer du mot samme fargegruppe i samme rase, men i alle klasser (kattunge, ungdyr, fertil hann, o.s.v. - minus kastrat).
Blir katten din nominert (NOM) går den videre til panel (finale). Her konkurrerer din katt (eks kattunge) mot de andre dommerne sine beste kattunger. Altså de dommerne som har dømt i din kategori (eks er Sibir i kategori 2, sammen med Main Coon, Norsk Skogkatt, m.fl). Så skal alle dommerne som har dømt i din kategori stemme på den beste katten i panel. 
Katten som vinner er Best in Show.

Katten din vil få en bedømmelse-seddel, denne hentes hos sekretariatet som befinner seg inne i utstillingshallen. Bedømmelsesseddelen må du ta vare på, da x antall såkalte sertifikat gir en ny tittel (les mer om det her på "Om Sibirkatten" og "Klasse/EMS"). Har katten din fått en bedømmelse som gir rosett, kan denne kjøpes på utstilling hvis dere ønsker. Dette gjelder EX1, CAC, CACIB, etc. Tittelsløyfer som f.eks. Champion får du.

Nå er vi nesten tilbake til utgangspunktet, sommerfugler i magen og forvirringen er til å ta og føle på. Men husk at stort sett alle på utstillingen er behjelpelig om det er noe du lurer på.

Gå aldri hjem fra utstilling før utstillingsleder har gitt tillatelse. Dette kan føre til at katten din mister sin premiering. De som er langveisfra kan søke om dispensasjon til å dra litt tidligere.
Skal du stille dagen etterpå, kan burpynt og utstyr stå igjen, rydd bort flasker etc. og sett stolen under buret slik at det blir lett for rengjøringspersonalet å koste gulvet.

Del denne siden